Kostnadsbesparing med brasvärme i Enskede

Den biomassan vi stoppar i braskaminen och allt vi eldar kommer ifrån skogsindustrins restavfall. Pellets som vi använder är gjorda av sågspån, både furu och gran, och är ihoptryckta i praktiska små ”kulor”. Detta kan, om det bara hålls torrt, helt avstå från att mögla eller på annat sätt härskna.

I Enskede kan man få en bra genomgång vilken renovering man behöver göra, för att dra mest nytta av exempelvis en pelletskamin. Via experterna renovering enskede får du tillgång till den expertis du behöver, för att få ett mer värmesparande hus. För det är skillnad mot hur oljepriserna rör sig, när man tittar på pellets ekonomiska förutsättningar. Kostnaden ligger ungefär på hälften av kostnaden jämfört med oljan, om du håller dig till skogens restavfall. En kamin som eldas med pellets är dock i många fall otillräckligt för att värma ett småhus på egen hand. Det går fint att kombinera pellets med exempelvis en luftvärmepump och det kan bli en väldigt effektiv kombination, då du vill spara in på uppvärmningskostnaderna. För olika hus kan olika kombinationer passa bättre eller sämre.

En kamin som eldas med pellets värmer mestadels bara rumsluften, jämfört om du eldar pellets i en panna, som då värmer både vattnet till element och upptappning. Ett hus måste uppfylla vissa krav för att kunna dra nytta av en sådan här lösning och det första man bör göra, är att kolla med sotaren, att alla rök kanaler är som de ska. Leveransen av pellets måste man också titta över, vilka alternativ som blir lönsammast. Finns det exempelvis möjlighet att ha ett större förråd, eller ska leveranser ske med jämna mellanrum. I Sverige används nästan över 1,5 miljoner ton pellets, varje år. Ungefär en tredjedel går till småhus. Solvärme från paneler går även bra att kombinera med pellets.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *